fredag 28 juni 2013

Hembakat Rågbröd

ProPoints värde: 59
1 bröd

50 g, 1 pkt jäst
4 ½ dl vatten, 37°
1 ½ msk ättika 12%
1 msk sirap
1 tsk salt
½ dl potatismjöl
½ dl fibrex
1 ½ dl rågkross
7 dl grovt rågmjöl
2 dl fullkornsvetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Häll på ljummet (37°) vatten och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt de övriga ingredienserna men spara ca 1 dl vetemjöl till utbakningen. Låt degen jäsa ca 1 timme. Ta upp degen på bakbordet och arbeta in resten av vetemjölet. Forma degen till en limpa och lägg i en smord bakform ca 1 1/2 liter. Jäs brödet ca 1 timme. Nagga det lätt med en gaffel. Grädda i ugn 250° i 15 minuter. Sänk värmen till 175° och grädda ytterligare 45 minuter. Låt brödet svalna inlindat i bakduk. Tips! Blanda gärna i brödkryddor för mer smak.
Brödet beräknas ge 20 skivor och är ett bröd med Mättnadsfaktor =Grön Balja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar