Lussebullar med fyllning

Det är 14 år sedan jag bakade lussebullar så nu var det dags igen men denna gången med fyllning.


Hittade ett recept på Fridasbakblogg.

Receptet kan ni hitta här

Det blir ca 35 bullar.

Fyllning
150 g smör
1 dl socker
1 dl vaniljsocker

Bulldeg
5 dl kall standard mjölk
50 g jäst
1 g saffran
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
ca 18 dl vetemjöl
200 g smör
0,5 tsk salt

Pensling
130 g smör
2 dl socker

Låt smöret till fyllning och degen bli rumsvarmt innan ni börjar baka.

Blanda ihop ingredinserna till fyllningen först och ställ åt sidan.

Lös jästen i kall mjölk och blanda i resten av igredisenserna, ta inte i all mjöl på en gång om du kör med en assistent. Knåda på låg hastighet i ca 20 minuter, eller för hand.

Häll ut degen på en mjölat bord och kavla ut degen i en rektangel och bred ut fyllningen, vik sedan degen så det blir 3 lager med deg. Jag kvalade till den sedan så den blev plattare och skar sedan 2 cm breda remsor och rullade ihop dem som lussebullar.

Lägg dem på en plåt (bakplåtspapper) med brett emellan dem och låt dem jäsa i ca 2 timmar under bakduk, de skall bli dubbelt så stora.

Sätt ungen på 225 grader i över och under värme och grädda dem i mitten i va 8-10 minuter.

Smält smöret till pensligen och häll upp socker på ett fat.

Låt bullarna svalna lite innan du spenslar dem med smör och doppar dem i socker, låt dem svalna helt på galler.

Går bra att frysa in dem.
De växer och blir stora i ugnen, blev 3 blåtar för mig, några blev mindre men det blev 40 st.

Kolla in Fridas bakblogg för där finns mycket gott.

Det var kul att baka, nu vill jag göra mer men kan inte göra allt få vänta lite tills dessa bullar är slut.

Ha en skön dag.

Kommentarer

Populära inlägg