tisdag 7 maj 2013

Cheesecake med lemon curd


10 portioner

250 g digistivekex
125 g smält smör

Fyllning750 g rumsvarm cream cheese
2 tsk finrivet citronskal
110 g strösocker
3 ägg

Lemon curd45 g smör
110 g strösocker
1 uppvispat och silat ägg
1 tsk finriven citronskal
2 msk pressad citronsaft

1. Kör kexen i matberedare tills det är finmalet. Tillsätt smör och kör till en smuldeg. Pressa samman smulorna i botten och längs kanterna på en 22 cm springform. Ställ formen i kyskåpet på en plåt i 30 minuter.
2. Värm ugnen till 160 grader eller 140 grader i varmluftugn.
3. Gör fyllningen: Vispa cream cheese, citronskal och socker med elvisp till en jämn smet, vispa sedan i äggen, ett i taget.
4. Häll fyllningen i formen och grädda i cirka 1 timme. Låt kakan svalna i ugnen med ugnsluckan på glänt.
5. Gör iordning lemon curd.
6. Bred ut krämen på kakan och ställ den kallt i 3 timmar eller över natten.

Lemon curdBlanda alla ingredienser i en liten värmetålig skål som ställs över en kastrull med sjudande vatten. (Vattnet får inte komma i kontakt med skålens botten) Rör hela tiden i 20 minuter tills krämen börjar tjockna och fastnar på baksidan av en sked. Ta skålen från värmen. Täck noga med plastfolie och låt krämen kallna till rumstemperatur.

Källa: Cupcakes, kakor och cheesecakes

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar